MPP Engineers, LLC

Renovation and Adaptive Reuse

Built as a single family residence in the early 1900’s and vacant for almost 10 years, this Georgian

Style mansion on the outskirts of campus was rehabilitated and expanded to provide a

new home for the College’s Psychology and Education Departments. The existing 3-story,

8,800 SF timber framed building was partially gutted and reframed to provide faculty offices.

The low headroom heights associated with a residential building posed significant design challenges

to create functional classroom and laboratory space. A 3-story, 19,000 SF addition was constructed to accommodate these programs.

 

 

 

 

 

Bryn Mawr Collee Bettws-Y-Coed Renovation and Addition

Bryn Mawr, PA

The MPP Engineer responsible for this project creatively blended the use of multiple structural systems to solve the design issues. To minimize the depth of the structural framing for the new addition, precast concrete floor planks were utilized along with load bearing concrete masonry.

Composite concrete slabs were utilized at the transitions between the new and existing spaces.

To provide additional headroom height and create a unique architectural feature, curved structural steel was used to structure the barrel vault roof. Additionally, the basement of the existing building was lowered by underpinning the existing foundation walls. The existing building wasalso strengthened and upgraded in several areas to accommodate the business use.

 

The project consists of the adaptive reuse of an existing two story, 114,000 SF office building as a new private high school.  The project included a new 14,000 SF gymnasium and locker room addition as well as several modifications to the structure within the existing building.   The existing building consisted of a column grid at a 24 feet spacing.  The proposed school required a new auditorium for which a total of 8 interior columns  had to be removed in order to create a 120 feet x 72 feet column free space.  Each line of double columns were removed and replaced with a 5 feet deep transfer girder weighing approximately 12 tons each and spanning 72 feet.  The transfer girder was designed to support the existing second floor loading as well as columns above the second floor supporting the existing roof.  

 

 

 

 

The Frisch School

West Orange, NJ

The removal of the existing columns and the installation of the transfer girder without demolishing the entire floor framing posed a significant design challenge.  The existing framing was temporarily supported by shoring towers on each side of the existing columns (e.g., supporting existing girders) while lifting the transfer girder in place.  The modifications also required extensive rooftop support platforms which were supported by extending existing roof columns which were on a grid of 30 feet by 60 feet.