MPP Engineers, LLC

Healthcare and Pharmaceutical

 

MPP engineers provided the structural design for a new 275,000 SF building to support Pfizer's goal to be number one in the consumer healthcare industry.  The building includes three floors of product development laboratories for open space for over 400 employees, with neighborhood hubs placed to encourage direct interaction between labs and offices.  Features include a cafe and extensive conference facilities.

The building has composite steel floor construction, concentrically braced steel frames and 21’ high basement walls.

Rigorous vibration analysis was completed to ensure the floor framing meets the owner’s vibration criteria.

The project also included the design of a three story open lobby structure connecting the new building to the adjacent existing facility.

 

 

 

 

Pfizer Building 185

Morris Plains, NJ

 

MPP engineers provided structural engineering services for a 30,000 SF, single story Child Care Center steel framed addition with moment frames and multi-folded plate roof structure.

 

 

 

 

Bristol Myers Squibb Childcare Facilities

Lawrenceville andPlainsboro, NJ

The project consists of an expansion of the existing building by adding a new interstitial mezzanine.   The existing building consists of a one-story warehouse type of facility.   The total footprint of the new mezzanine was approximately 20,000 ft^2, constructed in two phases.   The new mezzanine was designed for offices.   In order to allow daylight into the new second floor office space, several new punched window openings were required.  Based on the redistribution of the wind loads on the exterior wall, the wall required lateral bracing back to the main roof structure.   The existing roof framing was evaluated and reinforced for several new rooftop mechanical units.   Furthermore, several new skylights were introduced into the roof framing in order to provide additional daylight to the interior spaces of the new second floor office areas.   The new rooftop mechanical units and the skylights were strategically located in order to minimize snow drift loads and the reinforcement for the same.

Lifecell

Branchburg, NJ